Usein kysyttyä

AKV ei ota kantaa politiikkaan, uskontoon, maahanmuuttajakysymyksiin tms. Olemme täysin sitoutumattomia ja autamme kaikkia, jotka ovat todellisen avun tarpeessa. Ylläpito poistaa tarvittaessa kommentit, jotka eivät ole linjamme mukaisia.

K: Miten AKV on saanut alkunsa?

V: Natalia Kral-leszczynski perusti ryhmän vuonna 2014 oman onnettomuudessa tapahtuneen pysyvän vammautumisensa jälkeen auttaakseen apua tarvitsevia.

K: Mitä apua AKV-perheet tarvitsevat?

V: Ruokaa, ruokaa ja ruokaa! Siitä on kaikkein suurin puute. Toki tarvitaan vaatetta, taloustavaraa, vuodevaatteita, lemmikkien ruokaa jne.

K: Voiko auttaa myös vähän?

V: Kyllä voi, vaikka kahvipaketilla, leivällä tai muutamalla hedelmällä. Sekä hyväkuntoisilla tavaroilla.

K: Millä tavalla perheet ovat köyhiä?

V: Esim. teinityttö haaveilee hammastahnasta tai perheenäiti puurohiutaleista ja maidosta.

K: Mitä tarkoittaa hätäapu?

V: Perheellä tai henkilöllä on akuutti tilanne, johon reagoidaan nopeasti ja usein jopa kertaluontoinen auttaminen voi riittää

K: Mitä tarkoittaa kriisiperhe?

V: Perheen tilanne on päässyt niin pahaksi, että tarvitaan järeämpiä auttamiskeinoja, pitkäkestoista ruoka- ja muuta apua. Perheessä kärsitään jo nälkää ja kaikesta on puutetta.

K: Mikä on paras / helpoin tapa auttaa ellei ehdi lukea tarinoita?

V: Ruokakaupan lahjakortti  

K: Voiko myös itse ostaa perheille ruokaa?

V: Kyllä voi ja kannattaa hyödyntää -30% ja -60% -tuotteet. Perheisiin mennään aina sovitusti. 

K: Eikö Kela tai sossu maksa lääkkeitä?

V: Ei välttämättä. Ellei perhe/henkilö kuulu toimeentulon piiriin, ei myöskään yleensä saa maksusitoumusta lääkkeisiin.

K: Eivätkö kaikki köyhät saa toimeentulotukea?

V: Eivät saa. On paljon porsaanreikiä, jolloin edes köyhyysrajan alapuolella olevat eivät saa toimeentulotukea. https://www.kela.fi/toimeentulotuki

K: Eivätkö jotkut saa lääkkeitä lähes ilmaiseksi?

V: Kyllä siinä kohtaa, kun vuosiomavastuu 605,13 euroa on täynnä (vuosi 2018). Jokainen perheenjäsen joutuu maksamaan erikseen omavastuuosuuden, sitä ei voida yhdistää. https://www.kela.fi/laakkeet_laakekatto

K: Maksaako sossu silmälasit?

V: Ei läheskään aina. Esim. sairas yh-äiti, jolla lasien voimakkuun -12 ja hajataittoa, ei saanut sossusta laseja.

K: Miksi kannattaa hankkia lahjakortteja?

V: Lahjakortit rinnastetaan tavaraan ja niiden lahjoittaminen on täysin laillista. Lahjakorteilla apua tarvitsevat voivat hankkia itse sen, mitä eniten tarvitsevat. Lahjakortin hankkiminen ja postitus on myös helppoa.

K: Onko AKV:lla rahankeräyslupaa?

V: Ei ole. Auttaja voi ostaa tavaraa, lahjakortteja, tilata tuotteita verkkokaupasta jne. ja sitten lahjoittaa ne perheille ja yksinäisille.

K: Miten autettavat perheet valitaan?

V: Me teemme taustalla paljon selvitystyötä, myös yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa (diakonia, sosiaalitoimi, lastensuojelu jne. salassapitosäädökset tiukasti huomioiden). Perheissä pyritään käymään aina paikan päällä ja he täyttävät kyselylomakkeen.

K: Autatteko myös perheitä, jotka eivät ole aivan kriisissä?

V: Kyllä, kun vain löydämme heidät ja toteamme, että antamalla ruokaa ja vaatteita voidaan estää esim. pikavippikierteet

K: Kuinka kauan perheitä / ihmisiä autetaan?

V: Jokainen tilanne on erilainen ja pitämällä tiiviisti yhteyttä perheisiin, selvitämme asioiden etenemistä. Usein jo taustojen selvittäminen vie paljon aikaa.

K: Miten auttaminen alkaa?

V: Tilanteen kartoituksella ja sillä, että asetetaan kullekin tavoite, jota kohti pyritään. Yritämme aina saada aktivoitua autettavia niin, että pikku hiljaa passiivisuudesta ja epätoivosta päästään eteenpäin. Auttamistavoitteissa otetaan huomioon mm. sairaudet ja toimintakyky.

K: Miksi monissa perheissä on niin valtavasti ongelmia?

V: Ongelmilla on taipumus kasaantua ja sitä mukaa, kuin ihmisten vointi huononee, niin toimintakyky laskee. Monissa perheissä köyhyys kulkee tavallaan perintönä, eikä ole löydetty uusia väyliä parempaan elämään. Vakavat sairaudet, masennus, alentunut  toimintakyky, huono ravinto ja elimistön puutostilat vaikeuttavat asioita.

K: Autatteko myös etsimään kuntoutusta tms.?

V: Kyllä, ehdottomasti. Lapsille pyritään löytämään harrastuksia ja tukemaan niitä.

K: Autatteko talousasioiden hallinnassa?

V: Ehdottomasti autamme ja AKV:n ryhmässä on eri ammattikuntien osaajia, jotka tarjoavat maksutta osaamistaan. Autettavien tulot ja menot käydään läpi ja esim. ohjataan esim. velkasaneeraukseen.

K: Miten muuten autatte?

V: Koulutus on todella tärkeä väylä päästä elämässä eteenpäin ja kannustamme aina kouluttautumaan. Osa auttajista haluaa tukea esim. oppimateriaaleissa, työvälineissä jne. 

K: Mitä jos haluaa auttaa pidemmän aikaa samaa perhettä?

V: On mahdollista ottaa itselleen ns. kummiperhe tai kummilapsi / kumminuori, jota tukee pidemmän aikaa. Usein syntyy myös hyviä ystävyyssuhteita.

K: Voiko autettavasta tulla auttaja?

V: Ilman muuta ja monesta tuleekin, kun saa oman elämänsä hallintaan. 

Selvitimme myös vuoden 2018 lopussa poliisin arpajaishallinnon raha-asioista ja keräyksistä vastaavalta henkilöltä muutamia keskeisiä asioita:

KYSYMYS:  Voimmeko pyytää lahjoittajia lähettämään ruokaa yms. varten kauppojen lahjakortteja autettaville, jotta heidän omat rahansa säästyisivät mm. laskuihin ja lääkkeisiin? Pyydämme yleensä autettavilta kuvan saapuneesta lahjakortista sekä ostoksien kuitista että ostoksista.

VASTAUS:  Kyllä voitte kunhan lahjakortit ovat vaihdettavissa ainoastaan tavaroihin tai palveluihin. Ainoastaan tavaraan tai palveluihin vaihdettavissa olevat lahjakortit rinnastuvat tavaraan ja rahankeräyslakia ei sovelleta (Rahankeräyslaki 2 §)

KYSYMYS: Voivatko ihmiset ostaa ja tilata autettaville netin kautta ruokaa ja esim. koulukirjoja ja vaatetta?

VASTAUS: Kyllä; ruoan, koulukirjojen ja vaatteiden lahjoittamisessa on kyse tavaralahjoituksesta.

KYSYMYS: Voiko opiskelijalle ladata matkalippuun rahaa, jotta hän pääsee opiskelupaikkaansa?

VASTAUS: Ei, kyseessä on tosiasiallisesti rahalahjoituksen pyytäminen tiettyä tarkoitusta varten. Rahalahjoitusten pyytäminen edellyttää rahankeräyslupaa.

KYSYMYS:  Jos auttajat haluavat maksaa autettavien laskuja ja esim. perheen sähkölasku on umpeutumassa ja sähköt on vaarassa katketa, niin voidaanko rahaa kerätä yhdessä ja maksaa suoraan lasku?

VASTAUS: Ei, kyseessä on tosiasiallisesti rahalahjoituksen pyytäminen tiettyä tarkoitusta varten. Rahalahjoitusten pyytäminen edellyttää rahankeräyslupaa.

KYSYMYS: Voivatko auttajat halutessaan kerätä johonkin liikkeeseen lahjakortin, jotta autettava voi ostaa itselleen esim. vaatteita tai kengät?

VASTAUS: Auttaja voi ostaa lahjakortin ja lahjoittaa sen edelleen. Auttaja ei kuitenkaan voi kerätä rahaa lahjakortin hankkimiseksi.

KYSYMYS: Meillä on yksi auttaja tehnyt kortteja ja toinen suunnitellut heijastimia. Voiko niitä myydä? Suunnittelijoilta on saatu lupa myymiseen. Onko näiden myynnistä oltava jokin kirjanpito (ostaja, määrä, summat)?

VASTAUS: Tuotemyynti (esim. kortit, heijastimet) ei ole rahankeräystä silloin kun kysymys on aidosta kaupankäynnistä. Poliisihallituksen näkemyksen mukaan aidossa, normaalissa tuotemyynnissä tuotteella on esimerkiksi kiinteä hinta, joka vastaa tuotteen arvoa, tuote toimitetaan kohtuullisessa toimitusajassa, eikä tuotetta ei ole mahdollista saada ilman siitä suoritettua vastiketta. Jos toiminnassa poiketaan tämänkaltaisista normaalin tuotemyynnin rakenteista, on toiminnassa mahdollisesti kyse muusta kuin normaalista kaupankäynnistä. Esimerkiksi hinnoittelu siten, että tuotteen ostaja voi maksaa tuotteesta haluamansa summan, on rahankeräykseksi katsottavaa toimintaa. Tuotemyynti vastikkeellisena toimintona silloin kun se täyttää aidon kaupankäynnin tunnusmerkit ei siis ole rahankeräystä eivätkä rahankeräyslain säännökset tule sovellettavaksi. Voitte siis harjoittaa tämänkaltaista tuotemyyntiä vapaasti rahankeräyslain estämättä, kunhan tuotemyynti on aitoa kaupankäyntiä. Kirjanpidon osalta neuvoisin olemaan yhteydessä verohallintoon ja sopimusoikeudellisissa kysymyksissä tarvittaessa sopimusjuridiikkaan erikoistuneeseen asianajotoimistoon.

K: Mistä saa halutessaan lisätietoa akv:sta ja auttamisesta?

V: Laittamalla sähköpostia akvauttaa@gmail.com ja fb-ryhmän kautta voi laittaa myös ylläpidolle viestiä. Mikäli haet apua itsellesi tai jollekin toiselle, niin osoite on autetaankunvoidaan@gmail.com.        14908267_10157628614055484_7662484318384220625_n.jpg

14046028_10157265606795484_1589709569686393042_n