Blogi

Autetaan Kun Voidaan eli AKV – miten kaikki sai alkunsa

Olen Natalia Kral-Leszczynski ja perustin tämän ryhmän vuonna 2014. Perustin sen FB:hen, sillä se oli silloin helpoin ja nopein vaihtoehto. Loukkaannuin vakavasti työtapaturmassa vuonna 2010. Lukuisten hoitovirheiden myötä vammauduin pysyvästi. Olen joutunut kamppailemaan mm. vaikean alati leviävän CRPS-sairauden ja todella kovien hermovauriokipujen kanssa https://www.suomencrps-yhdistys.fi/monimuotoinen-paikallinen-kipuoi/lisatietoa/ .Lähes koko entinen elämäni romahti. Vaikka menetin paljon, niin sain paljon enemmän tilalle, kun perusti AKV:n. Auttamistyön kautta olen tutustunut lukuisiin ihaniin ihmisiin ja olen saanut viedä apua sitä todella tarvitseville!

AKV-ryhmä toimii täysin vapaaehtoisvoimin. Meillä ei ole rahankeräyslupaa, emmekä ole myöskään yhdistys. Kenellekään ei makseta mitään korvauksia. Kaikki autettavat perheet ovat usein vakavien sairauksien ja/tai muiden kriisien vuoksi niin vaikeassa elämäntilanteessa, että ruuasta, hygieniatuotteista, lääkkeistä ja mm. alusvaatteista on huutava pula. Perheissä kärsitään usein puutostaudeista ja etenkin aikuiset elävät pitkälti puurolla, jotta lapsille olisi hieman ravitsevampaa ruokaa. Me selvitämme mitkä asiat ovat johtaneet autettavien nykyiseen kriisitilanteeseen ja missä asioissa henkilö tai perhe kokee tarvitsevansa eniten apua. Yhteistyö henkilön tai perheen kanssa perustuu ehdottomaan rehellisyyteen ja heidän vahvaan tahtoonsa osallistua myös itse tilanteen parantamiseen. Ketään ei passivoida kotiin odottamaan apua. Meidät tunnetaan siitä, että autamme kokonaisvaltaisesti äärimmäisessä hädässä olevia perheitä.  Voimme antaa ennaltaehkäisevästi esim. ruokalahjakortteja ja vaateapua pienemmässä hädässä oleville, jotta romahdusta ei tapahtuisi. Lisäksi teemme parhaamme tukeaksemme  nuorten koulutusta ja harrastustoimintaa. Peruskoulun jälkeen opinnot maksavat perheille aivan liikaa ja jo tässä vaiheessa on pelko syrjäytymisestä totta.

Joitakin perheitä autamme pidemmän aikaa, kokonaisvaltaisesti kaikki elämän osa-alueet, tukiverkot, usein heitteillejätettyjen vakavasti sairaiden perheiden tilanteet huomioiden. Ensisijaisen tärkeää onkin saada sairaat ihmiset kunnon lääkärien luo ja sitä kautta tutkimuksiin. Jo yksi käynti asiantuntevan yksityislääkärin luona voi mullistaa koko perheen elämän. Tästä minulla on omakohtainen kokemus. Osaa perheistä tai yksinäisistä ihmisistä autetaan vain kertaluontoisesti ja heidän rooli muuttuu usein autettavasta auttajaksi.
Kriisiavun rinnalla autamme perheitä hakemaan erilaisia tukia ja säätiöiden stipendejä esim. harrastuksiin ja oppikirjoihin, sekä tietysti tekemään valituksia ja valitusten valituksia. Näissä tilanteissa aineeton apu kuten vertaistuki ja oman kokemuksen hyödyntäminen ”kelabyrokratian” kanssa on todella arvokasta apua. Maamme tukirakennelmassamme on valitettavasti todella vakavia puutteita ja esim. vakuutusyhtiöiden päätöksiä voi joutua odottamaan jopa neljä kuukautta! Pätkätöiden teko pienentää tuloja, eikä omaishoitajien palkka kata aina edes lääkkeitä saati kela-takseja jne. Teemme tiivistä yhteistyötä vaitiolovelvollisuudet huomioiden mm. lastensuojelun, diakonian ja vammaispalvelun kanssa ja selvitämme onko kaikki yhteiskunnan tarjoamat tukikanavat käytetty.

AKV:n toiminta on täysin läpinäkyvää, joskin suojelemme perheiden yksityisyyttä mm. turvallisuussyistä. Sydämellisesti tervetuloa mukaan AKV:hen! Auttamiemme perheiden ja henkilöiden kiitoskirjeitä voit lukea täältä https://wordpress.com/page/autetaankunvoidaan.wordpress.com/34  ja Facebookin ryhmästämme https://www.facebook.com/groups/697490283698810/, niin saat käsityksen siitä, miten palkitsevaa ja tärkeää auttaminen onkaan. Muistathan, että kun olet liittynyt mukaan Autetaan kun voidaan – ryhmään, niin odotamme sinulta ehdotonta sitoutumista ryhmän ydinajatukseen ”kohtele lähimmäistä niin kuin toivot itseäsi kohdeltavan”