Lapsiperheköyhyyden yhteys huono-osaisuuteen elämässä

sunglasses-1284419_960_720Tässä kirjoituksessa esitellyssä tutkimuksessa todistetaan se valitettava tosiasia, että lapsuudessa koettu köyhyys vaikuttaa usein läpi elämän. Autetaan Kun Voidaan (AKV) -ryhmässä voit olla mukana helpottamassa tilannetta. Emme voi muuttaa isompia rakenteita ja systeemejä, mutta voimme täyttää välillä perheiden ruoka- ja vaatekaappeja, hankkia pientä iloa leffalipuilla, hampurilaislahjakortilla, tukemalla harratusta jne. bread-3571266_960_720Monelle meistä pieni panostus, mutta apua tarvitsevalle iso ilo, välillä täysi vatsa ja vaikka koulupäivän jälkeinen välipala. AKV auttaa AINA todellisessa hädässä olevia ja taustat selvitetään. Apusi menee suoraan perille, kukaan ei ota mitään välistä. Tervetuloa mukaan tätä kautta tai liittymällä fb-ryhmäämme. Muistathan vastata kolmeen pieneen kysymyksen, jotta voimme hyväksyä sinut ryhmään auttajaksi! https://www.facebook.com/groups/697490283698810/ 

 

Koulumenestys ei tasoita lapsuuden aikaisen köyhyyden yhteyttä lapsen myöhempään huono-osaisuuteen

Lapsuuden aikainen köyhyys on yhteydessä lapsen myöhempään huono-osaisuuteen, osoittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella (THL) tehty tutkimus. Tutkimuksen mukaan hyväkään koulumenestys ei täysin suojaa tältä yhteydeltä.

”Ei ole ratkaisu, että luotamme koulun tasoittavan lasten erilaiset perhelähtökohdat. Meidän on tuettava lapsiperheitä ja erityisesti ehkäistävä lapsiperheköyhyyttä, jotta kaikilla nuorilla on yhtäläiset mahdollisuudet kiinnittyä yhteiskuntaan ”, toteaa THL:n tutkimuspäällikkö Tiina Ristikari.

Tutkimus osoittaa myös, että vanhempien mielenterveyden heikentyessä ja  sosiaalisten ongelmien kasaantuessa perheen taloudellinen tilanne on vaarassa romahtaa. Erityisen haavoittavaa lapsen myöhemmän yhteiskuntaan kiinnittymisen kannalta on kuitenkin juuri perheen köyhyys ja sen mukanaan tuomat haasteet arjessa.

boys-1149665_960_720

Tutkimuksessa tarkasteltiin vanhempien mielenterveyttä ja sosiaalisia tekijöitä, perheen taloudellista tilannetta ja niiden yhteyttä lapsen kiinnittymiseen yhteiskuntaan polkumallinnuksen avulla. Perheen taloudellisen tilanteen mittarina käytettiin vanhempien pitkittynyttä toimeentulotuen saantia. Lapsen huono-osaisuutta mitattiin diagnosoidulla mielenterveyden häiriöllä ja myönnetyllä toimeentulotuella.

Tutkimus tehtiin THL:n Kansallinen syntymäkohortti 1987 -rekisteriaineistolla, joka kattaa kaikki Suomessa vuonna 1987 syntyneet lapset, joita on seurattu rekisteritietojen avulla jo sikiöajalta lähtien. Tutkimuksen toteutti THL:n tutkimusryhmän kanssa yhteistyössä psykologian professori Thomas Malloy Rhode Island Collegesta sekä Dr. Nicol Foulkes-Savinetti Köpenhaminan yliopistosta.

Lähde

Tiina Ristikari, Marko Merikukka, Nicol F. Savinetti, Thomas E. Malloy. 2018. Path modelling of children’s life outcomes: The 1987 Finnish Birth Cohort. Journal of Public Health.